Nieuws

Dinsdag 22 april 2025
Vlag halfstok en kaarsen voor paus in dagkapel Grave

Terwijl velen nog nagenoten van de vreugdevolle Paasdag, kwam in alle vroegte het onverwachte bericht uit Rome: paus Franciscus is overleden. Vanochtend, op tweede paasdag om 7.35 uur, is hij plotseling gestorven in Casa Santa Marta. Terwijl hij nog geen etmaal eerder, met broze stem maar met zijn kenmerkende wilskracht, de zegen Urbi et Orbi uitsprak vanaf het balkon van de Sint-Pieter.

Klokgelui van rouw en Pasen
Bij aanvang van de eucharistieviering op Tweede Paasdag wist nog niemand in de Sint-Elisabethkerk dat de Heilige Vader in de Heer ontslapen was. De kerkgangers vernamen het na de H. Mis, in de Hemelvaartzaal. Zij reageerden geschokt, al was de paus kort geleden ternauwernood tweemaal aan de dood ontsnapt. Met liefde en genegenheid werd over hem gesproken. Om 12.00 uur luidde in Grave de dodenklok. Ondanks de droefheid van het overlijden, is er de vreugde van Pasen.

Vlag halfstok en kaarsen in de dagkapel van Grave
Nog vóór het middaguur hing de pauselijke vlag halfstok. In de middag heeft pastoor Herman Schaepman een foto van paus Franciscus een prominente plek gegegven op het Maria-altaar van de dagkapel in Grave. Mensen kunnen aldaar een kaarsje voor de zielenrust van de Heilige Vader aansteken. De 266e opvolger van Petrus had een bijzondere verereting voor de Moeder Gods. Franciscus wordt daarom in de pauselijke basiliek Santa Maria Maggiore begraven, niet in een tombe of crypte, maar in de aarde. Het is de oudste Mariakerk ter wereld. De paus kwam er graag en vaak. Misschien niet alleen vanwege de hem dierbare Maria-icoon, maar ook omdat de stichting van zijn orde, de jezuiet Ignatius van Loyola er na zijn priesterwijding in 1538 zijn eerste H. Mis opdroeg.

Bisschop De korte in de Bossche kathedraal 
Het intredelied van de H. Mis in de Sint-Jan van Den Bosch was een ontroerende compositie van Floris van der Putt met het refrein: “Ik ben de verrijzenis en het leven, wie in mij gelooft zal leven in eeuwigheid”. Daarna opende bisschop De Korte de viering en de woorden die velen pas op dat moment bereikten: paus Franciscus is overleden. Gelovigen die het droeve nieuws nog niet gehoord hadden, keken elkaar aan. De vreugde van Pasen werd opeens doortrokken van een onverwacht verdriet.

Bisschop De Korte zei: Ik denk dat u allemaal overvallen bent vanochtend door het nieuws van het overlijden van paus Franciscus. Gisteren hebben we hem nog kunnen zien. Gisteren heeft hij op het balkon van de Sint Pieter nog de zegen ‘urbi et orbi’ kunnen geven, vanochtend is hij plotseling gestorven. We wisten dat hij kwetsbaar was. Dat hebben we al gezien na zijn thuiskomst uit het ziekenhuis. En toch als het dan zover is, blijft het heel verdrietig.”

“Vandaag herdenken we hem in grote dankbaarheid voor de twaalf jaar dat hij onze wereldkerk heeft mogen leiden als de bisschop van Rome. Een paus die door de meesten van ons, denk ik, zeer bewonderd is. Juist ook vanwege zijn opkomen voor de kleinen en de kwetsbaren. Niet voor niets koos hij als naam Franciscus de eerste. Hij wist dat een navolger van Jezus Christus er moest zijn voor de mensen in de marge. Wij gedenken hem in deze Eucharistie en bidden dat hij nu in dit paasoctaaf is thuisgekomen bij de Heer, die hij heel zijn leven heeft willen dienen”, aldus de bisschop.

Preek van bisschop De Korte
De viering stond vanaf dat moment in het teken van het overlijden van paus Franciscus. Afscheid van een herder die ons de geur van de schapen leerde verstaan. Een paus van nabijheid, van tederheid, van hoop. In zijn homilie stond bisschop De Korte stil bij het onverwachte sterven van paus Franciscus, en verbond het met de blijvende belofte van Pasen: de dood heeft niet het laatste woord.

Op voorspraak van Maria
Aan het einde van de viering bezocht bisschop De Korte de kapel van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch om te bidden voor Paus Franciscus en hem bij de voorspraak van Maria aan te bevelen. De paus had zelf een zeer sterke Maria devotie en ging regelmatig naar de Santa Maria Maggiore om te bidden bij de Maria-icoon Salus Populi Romani (tweede foto).

De pontificale eucharistieviering in de Sint-Jan van de Tweede Paasdag (21 april) is terug te kijken op het YouTube-kanaal van de Sint-Jan.

QR-code

Doneren?

Scan de QR-code of klik op de afbeelding om een donatie te doen via Givt. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden.