Nieuws

Woensdag 25 september 2024
(Preek van de pastoor) Dienstbaarheid doen is leven ten diepste

Team NL won op de Olympische Spelen van Parijs in totaal 34 medailles. Hiervan waren er 15 goud, 7 zilver en 12 brons. Niet eerder won Nederland zo veel gouden medailles op de Spelen. Nederland is als zesde geëindigd op de Olympische Spelen van Parijs in de medaillespiegel. Tijdens de 33ste editie van de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad, Parijs, kwamen rond de 10500 sporters uit 206 landen in actie. Tijdens de Paralympische Spelen waren er circa 4400 sporters uit 182 landen. Met in totaal 56 medailles kunnen wij Nederlanders terugkijken op geslaagde Spelen.

De eerste, de beste
In het leven gaat het vaak om de eerste te zijn, de beste, de sterkste, de grootste of dat nu in de sport is zoals tijdens de Olympische en de Paralympische Spelen van deze zomer, in een bedrijf, de politiek, of op school.

De lijdende Dienaar
Die competitiedrang is Jezus totaal vreemd. Hij wil een dienaar zijn door te lijden, door de wil van de Vader te doen. Dan gaat het er op de eerste plaats om of de mensen zijn boodschap wel goed begrijpen en goed geluisterd hebben. We zien dat dat niet het geval is bij de leerlingen. Maar hoe goed zijn wij in luisteren en hoe dienstbaar stellen wij ons als christenen op? Jezus ging ons hierin voor. Hij is de dienaar van allen geweest. Hij blijft ons lichtend voorbeeld.

Natuurlijke competitiedrang
De beste, de eerste de grootste willen zijn daar lijkt het in het leven om te gaan, daar strijdt men om. Om aandacht te krijgen om gehoord te worden is eigenlijk iets wat van nature al in ons zit, van nature huilen baby’s om aandacht te krijgen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze niet wat ze willen. Tijdens je jeugd leer je dus dat als je iets wil, je van je moet laten horen. Extravert zijn en laten weten wat je wil wordt daarom gezien als assertief, doeltreffend, alsof je een leidersmentaliteit hebt. Als je alleen luistert krijg je niet voor elkaar wat je wil, en dit wordt gezien als passief, introvert, alsof je niet ‘presteert’.

Aandachtsverslaafd
Veel mensen stellen zich graag in het centrum van de belangstelling. We horen onszelf daarom graag praten, omdat we dan dat middelpunt zijn. Luisteren betekent iemand anders in het centrum van de belangstelling plaatsen. We denken sneller dan we praten, dus als iemand anders praat, hebben we de neiging afgeleid te zijn door onze eigen gedachten. Je bent al bezig met een mening vormen en bedenken wat je gaat antwoorden, waardoor je minder goed luistert. Door onze eigen opvattingen en ervaringen filteren we uit wat we willen horen of gewend zijn te horen. Daardoor luister je met een bepaald vooroordeel en kan het zijn dat je de boodschap die de ander wil overbrengen niet ontvangt zoals bedoeld.

Ook de apostelen luisteren langzaam
Jezus boodschap komt ook niet direct over bij de apostelen. De leerlingen hadden een woordenwisseling over wie de grootste zou zijn, waren dus met hun gedachte met andere dingen bezig. Ze hebben maar met een oor geluisterd naar wat Jezus hun eigenlijk te zeggen had. Luisteren is niet eenvoudig. We praten als mensen al vaak langs elkaar heen en dat komt dan doordat we niet goed naar elkaar luisteren of elkaar niet begrepen hebben.

Word ontvankelijk als kinderen
Luisteren is niet eenvoudig, zelfs Jezus heeft er last van om zijn boodschap over te dragen aan de twaalf apostelen. “De Mensenzoon wordt overgeleverd in de handen der mensen en ze zullen Hem doden; maar drie dagen na zijn dood zal hij weer opstaan”, ze begrepen het niet, schrokken er wel van maar gingen twisten over wie dan de grootste zou worden. Jezus probeert het nog een keer om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Hij brengt de leerlingen terug bij de les en plaatst een kind in hun midden. Hij omarmde het en sprak tot hen: wie een kind als dit opneemt in mijn naam, meent mij op; en wie mij opneemt, neemt niet mij op maar hem die mij gezonden heeft.

Creatief zijn als de Schepper
Waar het om gaat is of we ons dienstbaar opstellen. Maar bij dienen denkt men al gauw aan slaafsheid, onderdanigheid, zonder vreugde, zonder spontaniteit, zonder initiatief. Nee dienstbaarheid vraagt juist om wakkerheid, vindingrijkheid. Je moet alert zijn, inventief zijn, creatief zijn als de Schepper.

Dienstbaarheid als doel
De dienstbaarheid is de maatstaf die Jezus zijn leerlingen voorhoudt. Dat is ook de boodschap voor ons vandaag dat we aandachtig luisteren naar onze medemens om zodoende dienstbaar te kunnen zijn naar de ander.

Leef van onderaf, dus ten diepste
En ja dan mogen wij de eerste zijn en trots wat Nederland heeft gepresteerd tijdens de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen, we mogen de beste zijn, de sterkste zijn, de grootste, om dan de laatste, de minste, de kleinste te worden en op die plaats, niet van bovenaf, maar van onderuit met al je maximaal ontplooide talenten en mogelijkheden de dienaar van allen te zijn.

Grave, 25e zondag door het jaar (B)
Pastoor Herman Schaepman

QR-code

Doneren?

Scan de QR-code of klik op de afbeelding om een donatie te doen via Givt. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden.